Steeds meer wordt duidelijk dat een ongezond binnenklimaat leidt tot een klachten zoals allergieën, chronische luchtaandoeningen, hoofdpijn en ga zo maar door. Zeker voor kwetsbare doelgroepen zoals ouderen kan dit gevaarlijk zijn. Helaas is de binnenluchtkwaliteit van verzorgingstehuizen niet altijd zoals deze zou moeten zijn. Ouderen die hier wonen komen er terecht met een intensieve zorgvraag. De installaties zouden hier zodanig moeten worden ontworpen en geïnstalleerd dat deze een maximaal comfort bieden aan de bewoners én medewerkers. Zeker ouderen met dementie hebben een specifieke behoefte wat betreft het binnenklimaat.
“Een ernstig verstoord dag- en nachtritme is vaak de reden waarom dementerenden worden opgenomen. In veel verzorgingstehuizen gaat het vervolgens rap slechter met de patiënt. Gebrek aan verse zuurstof zou hierbij wel eens een belangrijke en gemakkelijk te beïnvloeden factor kunnen zijn. Eerder onderzoek van de GGD Gelderland-Midden toonde ook al aan dat er in diverse verpleeg- en verzorgingshuizen een te hoog CO2-gehalte heerst. Een teveel aan CO2, ofwel koolstofdioxide, kan fnuikend zijn voor patiënten.”
Dat laatste ondervond Pieter de Boer, wiens vrouw dementerend is. Voor lange tijd ging haar gezondheid steeds verder achteruit, totdat Pieter begon met een therapie van groene thee en heel veel frisse lucht. Er leek een wonder plaats te vinden; de gezondheid van Pieters’ vrouw ging weer vooruit. De Boer houdt het CO2-gehalte met behulp van speciale meetapparatuur in zijn woning in de gaten. Onze isolatiedrift, zonder enige waarschuwing te ventileren, zorgt er volgens hem voor dat de sluipmoordenaar CO2 een verwoestende werking kan hebben op ons brein. Dementerenden zijn hier extra gevoelig voor, denkt hij naar aanleiding van zijn ervaringen met zijn echtgenote. Bij een CO2-waarde boven de 700 ppm (‘parts per million’) moeten volgens De Boer alarmbellen gaan rinkelen: „Buitenlucht heeft een waarde 400 ppm, maar alleen een raam openzetten, is meestal niet voldoende. CO2 zakt immers naar beneden. Luchtverversingssystemen zoals wij die kennen, moeten veranderd worden. Binnenshuis is een gehalte gewenst van 600 tot 1.000 ppm. Waarden tussen 1.000 ppm en 2.000 ppm zijn echter veelvoorkomend.” Speciale aandacht is volgens hem nodig voor gezamenlijke ruimten waar veel mensen tegelijkertijd verblijven. Zoals verpleeg- en verzorgingstehuizen waar mensen toch al zo kwetsbaar zijn en de CO2-waarde snel kan oplopen.
Lees meer over het onderzoek naar de invloed van ventilatie op ouderen op:
- Het wonder van Grietje
- Binnenmilieu en installaties in het verpleeghuis
Bron: De Gelderlander