Binnenlucht maakt ons ziek

Veel mensen denken dat fijnstof in de buitenlucht het grootste gevaar is. Ze hebben het echter mis. De fijnstofbelasting is binnen namelijk veel groter. 

Maar liefst 169 longartsen en het Longfonds riepen het kabinet in een brandbrief op om maatregelen te nemen tegen de luchtvervuiling. De dader? Fijnstof. Mensen worden alsmaar ziek van de steeds viezer wordende lucht die ze de hele dag inademen.

Maar is buitenlucht wel de boosdoener? Nee, blijkt uit Brits onderzoek. In 2012 werd al vastgesteld dat er wereldwijd meer mensen sterven door blootstelling aan de fijnstof die binnenshuis hangt dan de fijnstof die buiten te vinden is. De belangrijkste bron voor fijnstof zijn kolen en houtvuur, maar ook kaarsen, deodorant en andere cosmetische producten die in huis gespoten worden dragen bij aan het hoge fijnstofgehalte in huis. 

Hoewel de fijnstofbelasting binnen dus hoger ligt dan buiten, komt het meeste fijnstof wel van buiten. Piet Jacobs van TNO legt uit dat fijnstof bestaat uit deeltjes die kleiner zijn dan 2,5 micrometer. Die deeltjes dringen diep door tot in de longblaasjes. Ze kunnen uiteindelijk zelfs zorgen voor hart- en vaatziekten. Het probleem met fijnstof is dat men het niet ziet:

"Bij een experiment van TNO in Eindhoven kregen mensen een rugzak vol meetapparatuur mee. Ze droegen die een week lang elke dag. De rugzak registreerde doorlopend de hoeveelheid fijnstof in de lucht. 'Deze mensen brachten 90 procent van hun tijd binnen door,' zegt Jacobs. 'En 90 procent van de blootstelling aan fijnstof liepen ze binnen op. Bij nadere analyse bleek dat een kwart tot een derde van het fijnstof werd ingeademd in maar enkele procenten van de tijd. Deze pieken traden op in het verkeer en daarnaast met name binnenshuis tijdens en net na het koken in de vroege avond."

Isoleren is ventileren

Ook het koken zorgt ervoor dat er fijnstof vrijkomt. Toen de huizen nog niet goed geventileer waren was dit nog niet zo'n groot probleem. Er huis werd als het ware automatisch geventileerd door de kieren en gaten in huis. De laatste jaren ligt de focus echter op het isoleren van huizen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er geen kou meer naar binnen kan. Dit zorgt voor een huis met een aangename temperatuur, maar óók voor meer fijnstof in huis. Het kan namelijk geen kant op. 

De TNO heeft onderzoek gedaan naar het fijnstofprobleem in huizen: "Vroeger waren de keukens gesloten en kookte je met de deur dicht. Even het raam open en het fijnstof was snel weg. Nu zijn het open keukens in de woonkamer met een volume van meer dan 100 kuub. Die moet je drie keer verversen om 95 procent van het fijnstof te laten verdwijnen. In de zomer kan dat natuurlijk makkelijk, maar in de winter blijft meestal alles dicht."

Schimmels

Maar er zijn meer zaken die zorgen voor een slechte binnenluchtkwaliteit. Naast fijnstof is vocht een boosdoener, omdat het vaak voor schimmels zorgt. Net als fijnstof kunnen schimmels tot diep in de longen doordringen. Zeker bij mensen met longklachten of allergieën kan dit voor problemen zorgen. 

De enige oplossing is, opnieuw, goed ventileren. Niet alleen tijdens het douchen of koken, maar ook lang daarna. 

Bron: Peter de Jaeger - Het Parool (16 december 2017)

Terug naar het overzicht