Comfortabel binnenklimaat steeds belangrijker in zorgcentra

Voor een lange tijd waren vooral energiebesparende maatregelen van belang bij de renovatie en nieuwbouw van zorginstellingen. Steeds vaker wordt ook gedacht aan het creëren van een gezond binnenklimaat en een comfortabele temperatuur.

Wanneer een familielid in een verzorgingscentrum terecht komt, verwacht men dat hij of zij van goede zorg is verzekerd. Maar goede zorg, zo blijkt steeds vaker uit onderzoek, is meer dan alleen het personeel en de medische zorg. De omgeving speelt een belangrijke rol in het welzijn van de bewoners.

Hierbij kan gedacht worden aan verlichting en materiaal, maar ook aan de kwaliteit van de binnenlucht. Gelukkig wordt bij nieuwbouw en renovatie van verzorgingscentra steeds vaker rekening gehouden met de ventilatie. Zo krijgen schimmels en bacteriën minder kans om zich te verspreiden en hebben patiënten minder last van klachten aan de luchtwegen.

De omvang en functie van verzorgingscentra laat het echter niet toe om ventilatie op de meest simpele manier aan te pakken (het openzetten van ramen).  Een correcte en constante ventilatie is hier belangrijker dan waar ook. 

Bron: Duurzaam Gebouwd

Terug naar het overzicht