Iedere woning heeft behoefte aan frisse lucht. Het is dan ook van groot belang dat alle inwoners de nodige verse zuurstof binnenkrijgen. Een raampje openzetten voldoende? Helaas! Een woning moet eigenlijk worden voorzien van een permanente zuurstofstroom. Waarom?
Neem een gemiddeld gezin met hun huisdieren, dagelijkse gewoonten en planten. Samen produceren ze iedere dag zo’n tien liter vocht in de lucht. Veel bewoners denken dat het raam eventjes openzetten voldoende is om de luchtkwaliteit binnenshuis op peil te houden. Hoewel het goed is om iedere dag wat frisse lucht binnen te laten. Voor een écht gezonde woning moet er echter constant verse lucht de woning inkomen.
Een mens ademt zuurstof in en koofstofdioxide en waterdamp uit. In een ideale situatie krijg je, iedere keer wanneer je inademt, weer verse lucht binnen. De laatste jaren is er echter veel aandacht besteed aan het isoleren van huizen. Dat is goed voor de energierekening, maar helaas is de ventilatie hieraan ondergeschikt geraakt. De luchtcirculatie is hierdoor is veel huizen niet meer op orde. Dit probleem kan verholpen worden door goed te ventileren. Zo creëer je een gezonde omgeving voor jezelf en andere bewoners.
Naast ademen wordt er ook iedere dag gewassen, gekookt en gedoucht in huis. Zodra het vocht nergens naartoe kan zal het gaan condenseren. Dit veroorzaakt vochtproblemen in huis. Na een tijdje kan dit leiden tot schimmelvorming. Met een goed ventilatiesysteem kan de vochtige lucht de woning verlaten voor het kan condenseren.
Voor mensen met allergieën of astma is frisse lucht in een woning nóg belangrijker. Maar ook mensen zonder deze klachten kunnen te maken krijgen met concentratieproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn. De oorzaak? Droge lucht die binnen blijft hangen, terwijl frisse lucht niet naar binnen kan.