Hoewel bewoners zich steeds meer bezighouden met het isoleren van hun woning, is vocht nog steeds een groot probleem. De oorzaak hiervan is gedeeltelijk te zoeken bij de onwetendheid of verkeerde informatie van bewoners. Zij denken namelijk dat continu ventileren geen noodzaak is. In plaats daarvan zetten zij een paar keer per dag et huis een beetje luchten door een raam of deur open te zetten. Maar om een gezonde binnenluchtkwaliteit te krijgen is meer nodig dan dit.
Gezondheidsproblemen door ongezond binnenklimaat
Wist u dat al het leven in huis (dus bewoners, huisdieren en planten) iedere dag samen zo’n twaalf liter vocht produceert? In een huis wordt veel gebruik gemaakt van water en de waterdamp die daarbij vrijkomt verspreidt zich door een woning. Douchen, koken, de wasmachine en ga zo maar door…overal is water bij betrokken. Dit vocht is slecht voor onze gezondheid. De ideale luchtvochtigheid voor mensen ligt tussen de veertig en zestig procent. Wanneer de luchtvochtigheid hoger is, ontstaat er een ideaal klimaat voor andere organismen zoals schimmels en huisstofmijt. De allergenen die zij verspreiden kunnen irritaties opleveren bij mensen met prikkelbare luchtwegen of allergieën. Met name kinderen lopen extra risico in een vochtige omgeving. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in een vochtig huis wonen vijfentwintig procent meer gezondheidsproblemen hebben dan kinderen die in een huis wonen met een gezonder binnenklimaat. Naast vocht is er natuurlijk ook nog sprake van andere schadelijke stoffen in een woning zoals schoonmaakmiddelen en sigarettenrook of een onderdruk waarbij radongas vrijkomt. Veel mensen die naast een drukke weg wonen of in een buurt waar de lucht vervuild is houden hun ramen en roosters het liefst dicht. Toch is ventilatie ook hier dé oplossing. De binnenlucht is namelijk meestal vuiler dan de buitenlucht.
Een derde Nederlandse woningen heeft vochtprobleem
Meer dan een derde van de Nederlandse woningen heeft te maken met vochtproblemen, die voor een deel veroorzaakt worden door slechte ventilatie. Hoewel energie besparen en ventileren een onmogelijke combinatie lijkt, is het mogelijk. Naast energiebesparende oplossingen blijkt uit onderzoek dat bewoners vochtige lucht niet fris en comfortabel vinden. Met goede ventilatie wordt het huis schoner, maar ook droger. Omdat droge lucht sneller opwarmt dan vochtige, kost het minder energie om een woning op te warmen. Ook in de winter is het van belang om te ventileren. Concluderend zouden we kunnen stellen dat continu ventileren lagere energiekosten oplevert, beter is voor de gezondheid van de bewoners en bovendien is het net zo comfortabel.
Isoleren betekent ventileren
Tegenwoordig zijn huizen goed geïsoleerd. Dit maakt continue ventilatie belangrijker dan ooit. Bij bewoners moet het besef over ventilatie echter nog groeien. Dat is eigenlijk ook niet vreemd, we zijn namelijk pas sinds een aantal jaar bezig met het potdicht maken van onze huizen om energie te besparen. Het slechte binnenklimaat dat ontstaat door slecht te ventileren levert bewoners hoofdpijn, ademhalingsproblemen en vermoeidheid. Toch komt het nog meer dan eens voor dat bewoners de ouderwetse roosters dichtlaten of zelfs dichtplakken omdat zij last hebben van tocht. Tijdens de ontwikkeling van Movair+ is met al deze bezwaren rekening gehouden. Zo is het met de Movair+ mogelijk een gezond binnenklimaat te creëren waarin geventileerd wordt zonder tocht of koudeval, ook in de koude wintermaanden.
Bekijk KRO's Brandpunt: 'Verstikkende ventilatie'
Bron: van Lochem Nederland