Overal waar we kijken, wordt gerenoveerd. Deze lijn zal zich naar alle verwachtingen voortzetten. De renovatiemarkt zal de komende jaren dus nog flink groeien. Maar hoe gaat men om met de ventilatie tijdens een renovatie? Wordt er wel voldoende aandacht aan besteed?
Opdrachtgevers, architecten, aannemers, toeleveranciers en klanten…al deze mensen zouden zich hard moeten maken voor een goed geventileerd huis. De politiek heeft immers uitgesproken dat een goed binnenklimaat van een gebouw geen politieke zaak is. De markt moet er dus alles aan doen om het binnenklimaat overal op niveau te krijgen.
Uit het recente Monicair rapport blijkt dat de ventilatie nog niet voldoende is om een gezond binnenklimaat te garanderen. De huidige regelgeving is, zo blijkt, niet goed genoeg om het gewenste resultaat te behalen. De situaties in de praktijk liegen er echter niet om; veel mensen kampen met gezondheidsklachten als gevolg van een slecht binnenklimaat. Het wordt hoog tijd dat de ervaringen uit de praktijk leidend worden voor de regelgeving en oplossingen voor een gezonde woning.
Jammer genoeg staat isolatie in veel renovatieprojecten nog op de eerste plaats. Het besparen van energie is een onderwerp dat veel consumenten aanspreekt. Het is duidelijk dat men hiermee flink wat kan besparen. Wat men vaak niet weet is dat luchtdicht bouwen niet alleen zorgt voor oververhitting, maar ook voor veel vocht in huis. En een vochtig huis is niet alleen moeilijker te verwarmen, maar zorgt ook voor gezondheidsklachten.
Teus van Eck, energiespecialist, uit zijn zorgen over Nederlandse woningen. Hij constateerde namelijk dat in de strijd naar energieneutrale woningen de aandacht en zorg voor de kwaliteit van het leefklimaat in Nederlandse woningen onder de maat is. Hoe lang accepteren we dit nog?
Lees hier het artikel van Andre Meester, waarin hij antwoord geeft op deze vraag.