Luchten en ventileren: een wereld van verschil

Veel bewoners denken dat eventjes de ramen openzetten voldoende is om een woning goed te ventileren. Maar het effect van luchten verdwijnt, als de ramen en deuren eenmaal weer dicht zijn, als sneeuw voor de zon. Om te spreken van goede ventilatie, moet er 24 uur per dag verse lucht de woning instromen.

Zowel de standaard ventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen als de natuurlijke ventilatie in oudere woningen zijn vaak onvoldoende. De belangrijkste tekortkoming is het gebrek aan luchtverversing, geluidsoverlast, ontbrekende bypass, een foutief ontwerp of installatie en ga zo maar door. Maar zelfs wanneer aan al deze aspecten gedacht is gaan bewoners vaak niet goed om met de installatie. Ze onderhouden deze niet of gebruiken hem op een foute manier.

Passief wonen betekent actief ventileren
Nu er steeds meer aandacht is voor passief wonen, waarbij een woning zo energiezuinig (en dus volledig kierdicht) wordt gebouwd neemt de kans op een ongezond binnenklimaat flink toe. Als bewoners gaan isoleren, betekent dit eigenlijk dat ze in dezelfde mate moeten gaan ventileren om de gezondheid in stand te houden. De waterdamp die bewoners produceren is een feest voor schimmels en mijten, die zich nestelen in de woning. Lichamelijke reacties zoals vermoeidheid, hoofdpijn en luchtwegirritaties liggen op de loer.

CO2
Met een CO2 meter kunnen bewoners gemakkelijk meten hoe het met de luchtkwaliteit in hun woning gesteld is. Een simpele, maar effectieve manier om het belang van ventilatie duidelijk te maken. Wanneer deze onvoldoende blijkt te zijn is dat geen reden tot paniek. Er zijn immers meer dan genoeg opties om de woning weer te laten ademen.

Terug naar het overzicht