Nederlanders ventileren slechter dan ze denken

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de bewoners denk dat hun huis vanzelf goed geventileerd wordt. Het tegenovergestelde is waar; ventilatiesystemen moeten goed worden geïnstalleerd, gebruikt en onderhouden. Deze tegenstelling is vreemd. Ventilatie is erg belangrijk voor onze gezondheid, maar er wordt weinig aandacht aan besteed en het gebeurt daarom dan ook vaak verkeerd.

Het blijkt dat veel kopers en huurders er simpelweg van uitgaan dat hun woning goed geventileerd wordt. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu en minister Blok van Wonen stelden eerder al dat ventilatie bij de keuze van een nieuwe woning nauwelijks aandacht krijgt. Het onderwerp heeft daarom ook nauwelijks prioriteit bij architecten, bouwers én installateurs. Als deze groepen het belang van ventilatie negeren, moeten consumenten bewust gemaakt worden van de mogelijke gevolgen. Een goede ventilatie is namelijk láng niet altijd aanwezig in een woning. Ongeveer de helft van alle mechanische- en balansventilatiesystemen presteren onvoldoende. Monicair concludeerde dat, zelfs wanneer ventilatiesystemen voldoen aan de huidige regelgeving, er nog geen garantie is op een gezonde binnenluchtkwaliteit.

'Even' luchten
De huizen die voor 1980 zijn gebouwd hebben vaak natuurlijke ventilatie. In deze huizen gaat de ventilatie vaak mis bij bewoners, omdat ze simpelweg denken dat het openhouden van de gevelroosters en zo nu en dan even luchten voldoende is. Dat is het echter niet. Bij mechanisch- en balansventilatie gaat dit al iets beter. De af- en toevoer van lucht verloopt hier mechanisch. Het probleem bij deze vorm van ventilatie is de installatie, het gebruik en het onderhoud. Uit het onderzoek van Monicair blijkt dat bewoners nog te weinig aandacht besteden aan hun ventilatiesysteem.

De slechtste luchtkwaliteit vinden we in de slaapkamer
Waar de luchtkwaliteit het slechtst is? De slaapkamer, zo blijkt. Men niet het te hoge CO2 gehalte niet waar. Een meter kan bewoners meer inzicht geven in hoe de ventilatie in hun woning werkt. Als het te hoog oploopt kan de ventilatie iets harder gezet wordt. Maar zo’n CO2 meter, die heeft niet iedereen. En dus slapen dagelijks miljoenen mensen in een slaapkamer met een slechte binnenluchtkwaliteit. Uit een onderzoek van Eigen Huis onder 1600 mensen blijkt dat slechts 13 procent van de bewoners op een verstandige manier omgaat met balansventilatie, terwijl 80 procent denkt dit goed te doen. Een groot verschil.

Het belang van onderhoud
Filters worden niet bijgehouden en ventilatorboxen worden niet gereinigd. Door deze vervuilde filters wordt lucht de woning in geblazen. En de verschillende standen op een systeem? Die worden nauwelijks aangeraakt. Met de ventilatie van Nederlandse woningen is het dus slecht gesteld. Maar waar komt het negeren van dit belang nou eigenlijk vandaan? Onze huizen hebben we wel massaal geïsoleerd toen hier steeds meer mogelijkheden voor kwamen.

Naar een betere ventilatie
Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat men bang is voor de energiekosten van ventileren. Energiezuinige woningen worden potdicht gemaakt om de energiekosten te drukken, maar de kwaliteit van de lucht niet ten goede komt. Het is daarom de taak van installateurs en bedrijven om bewoners te wijzen op het belang van ventilatie. Veel opdrachtgevers, adviseurs en architecten moeten zelf nog vaak nog bewust gemaakt worden van dit belang. De oplossingen zijn er al, dus er zijn volop kansen om de ventilatie de komende jaren flink te verbeteren.


Bron: Vereniging Eigen Huis

Terug naar het overzicht