Nul op de meter vooralsnog een zorgenkindje

Een Tilburgse pilot waarbij reeds bestaande huurwoningen werden omgebouwd tot zogenaamde 'nul-op-de-meter-woningen' is voor veel bewoners een flinke tegenvaller. Bijna alle deelnemers hebben spijt. 

Zeventien huurwoningen werden omgebouwd tot nul-op-de-meter-woningen. De kosten? Zo'n 70.00 euro, per woing. Voor dit bedrag werden onder andere een geïsoleerde gevelschil, warmtepomp, wtw-installatie en zonnepanelen geplaatst. Problemen waren er niet, tot het wat kouder begon te worden. Bewoners zitten namelijk in een huis dat ze niet warm kunnen krijgen, waardoor men nu zelfs met petroleumkachels en elektrische radiatoren in huis zitten. Bovendien klagen de bewoners over het lawaai dat de installatie maakt.

Stephan Jongerius maakte een interessante reportage vanuit Tilburg, waaruit blijkt welke last de bewoners ondervinden van de nieuwe installatie:
"(...) onder 17 Tilburgse huurders in de Le Sage ten Broekstraat heerst inmiddels gierende onvrede over het project dat voor Brabant en de rest van Nederland de toon moet zetten."

Nu het winter is blijkt het zo koud te zijn dat verschillende bewoners tijdens de feestdagen onder een dekentje hebben gezeten. De verhuurder heeft zelfs zogenaamde warmteplaten uit moeten delen om een leefbare situatie te creëren. Maar wat veroorzaakt nu eigenlijk het probleem in deze Tilburgse wijk? "De gleuven bij de ramen in 'de schil' stoten geregeld koude lucht uit. Of de thermostaat - die geen temperatuur vermeldt - nu hoger of lager gaat, het effect is telkens verrassend. In arren moede hebben ze de eet- en zithoek omgedraaid. "Ik kon dat geblaas in mijn gezicht niet meer hebben", zegt Ria die al met gezondheidsproblemen kampte. "Het was zó'n fijn huis, maar het is niks-nie meer."

Opvallend, want ten tijde van het artikel kon men nauwelijk spreken van een echte winter. Met temperaturen die zowel overdag als 's nachts boven het vriespunt bleven hebben de bewoners hun woning nog niet meegemaakt in de echte kou. Bewoners vragen zich dan ook af hoe het moet als het de komende weken nog echt koud wordt. Een van de geïnterviewde bewoners in het artikel zegt daarover: "In de zomer was het heerlijk koel, maar nu is het hopeloos. 's Ochtends en 's avonds gaan de elektrische kachels aan. De monteur is al wel tien keer geweest. Hoe moet dat als het echt koud wordt?"

Maar niet alle huurders zitten in de kou. Een andere bewoonster klaagt juist over de hitte in haar woning en kampt met klachten zoals verkoudheid en een droge keel. Ze vertelt: "De kinderen dreven op een gegeven moment het bed uit. Terugzetten naar stand 16 helpt niet." Ondanks het feit dat de adviezen anders luiden, zet ze nu regelmatig een driedubbel raam open. Ook het lawaai is een bron van klachten: "Ik heb mijn hele leven goed geslapen, maar mijn nachtrust is weg."

Volgens de projectleider zijn 'kinderziektes' zoals deze inherent aan zo'n innovatief project. "Maar het kan niet zijn dat bewoners ermee blijven zitten. Zo is het niet de bedoeling dat de installatie koude lucht blaast." Ook aan het geluidsprobleem wordt gewerkt en hij belooft thermostaten met temperatuurmeting. "Per kamer inregelen kan niet, wel apart voor de woonzone en het slaapgedeelte. Ook dat gaan we regelen."

Bron: Brabants Dagblad (via Blendle)

Terug naar het overzicht