Profiel: ‘Ventilatie via het kozijn: ideale oplossing voor de renovatiebouw’

Voor een goed leefklimaat is goede ventilatie noodzakelijk. Daar zijn we ons steeds meer van bewust. In nieuwbouw-projecten zijn complete ventilatiesystemen al lang geen uitzondering meer. Maar hoe zit het met renovatieprojecten?

“Veel bewoners, maar bijvoorbeeld ook woningcorporaties kiezen er vandaag de dag voor om een woning maximaal te isoleren,” vertelt Carel Doornenbal, directeur van TimmerSelekt Doornenbal. “Steeds vaker zie ik dan ook woningen die potdicht zitten. Van luchtdoorlatendheid is geen enkele sprake meer, met vocht- en schimmelproblemen tot gevolg. Dit komt de gezondheid van de bewoners niet ten goede.” Een oplossing is om luchtroosters te plaatsen, maar die bieden vaak lang niet zoveel comfort als een ventilatiesysteem doet. “Tocht en koudeval zijn veelgehoorde klachten bij standaard luchtroosters, die eenvoudig getackeld kunnen worden door de installatie van kozijnen met een ventilerende onderdorpel.”

Slimme ventilatieopening
TimmerSelekt Doornenbal voorziet in deze behoefte met een houten kozijn met een MOVAIR onderdorpel, vertelt Doornenbal. “De glasvezelversterkte onderdorpel die enkele jaren geleden door ISC BV is ontwikkeld, heb ik doorontwikkeld naar een houten variant. Ons 3D ECO MOVAIR Kozijn is volledig uitgevoerd in FSC of PEFC en bevat dus géén tropisch hardhout. Het kozijn heeft een houten onderdorpel met slimme ventilatieopeningen. Door deze onderdorpel vindt luchttoevoer en luchtafvoer plaats ten behoeve van de decentrale WTW, waardoor 100% onzichtbare ventilatie mogelijk wordt, zonder dat daarbij tocht of koudeval ervaren wordt.” Het resultaat is een beter woon- en leefcomfort, vertelt hij. “Het kozijn zorgt voor een gezonde balansventilatie en een laag energieverbruik. De woning maakt hierdoor een energielabelsprong, wat zich terugvertaalt in lagere woonlasten. De woning wordt hierdoor aantrekkelijker bij huur of verkoop.” Het kozijn voldoet op alle fronten aan de hedendaagse eisen op het gebied van duurzaamheid. “Het kozijn is onderhoudsvriendelijk, milieuvriendelijk en energiebesparend,” vertelt Doornenbal. “Door onze samenwerking met een verfleverancier, kunnen we bovendien vijftien jaar schildervrijheid garanderen.”

Ventilatieprobleem aangepakt
Het 3D ECO MOVAIR Kozijn is nu ongeveer een jaar op de markt, vertelt Doornenbal. “Opdrachtgevers en architecten reageren erg positief. Inmiddels hebben we de eerste orders ontvangen, onder andere voor Dunavie in Katwijk, waarvoor we 76 woningen hebben mogen voorzien van nieuwe kozijnen in de woonkamer. De woningen kampten met ventilatieproblemen; er heerste een structureel tekort aan verse lucht in de woningen. Door de onderdruk werd bovendien hemelwater naar binnen gezogen, wat zorgde voor flinke houtrotaantasting. Door de plaatsing van de nieuwe kozijnen beschikken de woningen nu niet alleen weer over kwalitatief goede kozijnen, maar is ook het ventilatieprobleem aangepakt.” Naast de nieuwe kozijnen zijn door Endura de woningen voorzien van een nieuw dak, nieuwe HWA’s en een nieuwe centrale afzuiging. Daarnaast is alle schilderwerk vernieuwd en zijn gevelherstelwerkzaamheden uitgevoerd.

Inspiratie Centrum
Het project Dunavie is inmiddels afgerond, vertelt Doornenbal. Voor de toekomst verwacht hij dat nog veel meer projecten zullen volgen. “De komende jaren zullen nog heel veel gebouwen gerenoveerd worden. Waar in nieuwbouw eenvoudig complete ventilatiesystemen kunnen worden aangebracht, is dit in renovatieprojecten vaak niet mogelijk. In dat geval biedt ons systeem uitkomst. De komende jaren is het voor ons de uitdaging om de markt hierover te informeren. Hiervoor zijn we op dit moment een Inspiratie Centrum aan het inrichten in onze fabriek in Veenendaal, waar we al onze innovaties kunnen tonen. Naar verwachting wordt dit Inspiratie Centrum half september geopend.”

Bron: Vakblad Profiel, (04-2015) Tekst: Lieke van Zuilekom | Beeld: TimmerSelekt Doornenbal

Terug naar het overzicht