Roosters dicht in de winter: is dat erg?

Afgelopen zaterdag stelde een lezer een woonvraag in De Telegraaf: "Ik houd de roosters boven mijn ramen in de winter altijd dicht. Is dat erg?" 
 
Daniëlle Segers, architect en stedenbouwkundige bij Équipe Amsterdam, gaf antwoord: 
 
"U weet vast dat een goede luchtvochtigheid en verse lucht belangrijk zijn. Toch zet u de roosters dicht vanwege onaangename winterkou en misschien geluidsoverlast van buiten. U ventileert dan niet meer en heeft kans op allergieën, hoofdpijn, vermoeidheid, enzovoorts. [...] Volgende stap is om van die roosters af te komen. Want die brengen koude buitenlucht rechtstreeks naar binnen wat de kans op tocht verhoogt. U moet die onaangename kou eerst verwarmen, wat u ook nog eens energie kost. Beter is het om de verse, koude lucht eerst een beetje voor te verwarmen, bijvoorbeeld met een klimaatradiator. Nog beter is een mechanische afzuiging die de warmte uit gebruikte lucht weer hergebruikt. Dit heet warmteterugwinning (WTW) en kent een hoog rendement. Bij nieuwbouw zijn zulke systemen (balansventilatie met WTW) al heel normaal om huizen gezond en energieneutraal te maken. Ook voor bestaande woningen levert het echt een comfortverbetering en energiebesparing op."

(Uit: Telegraaf, zaterdag 27 januari 2018)
 
 

'De volgende stap is om van die roosters af te komen'

Ook van uw roosters afkomen? Movair brengt zonder zichtbare roosters natuurlijke ventilatie op gang. Verse lucht die via ventilatieroosters woningen binnenstroomt, kan door de kleine radiatoren in goed geïsoleerde huizen onvoldoende opgewarmd worden. Bewoners ervaren als gevolg hiervan een onaangename koudeval en sluiten de ventilatieroosters. Helaas ontstaat er hierdoor een slechte binnenluchtkwaliteit, met grote gevolgen voor onze gezondheid. Door Movair+ in uw kozijn te integreren ventileert u zonder tocht of koudeval.

MOVAIR+ is een ventilerende onderdorpel die fysieke ventilatieroosters op het glas of in het kozijn vervangen. MOVAIR+ wordt uit glasvezelcomposiet vervaardigd. Door zijn vele voordelen is het een aanwinst voor zowel nieuwbouw als renovatie. Voorzien van onzichtbare ventilatieopeningen aan de onderzijde vormt deze onderdorpel de basis voor verschillende MOVAIR+ systemen.

Meer over Movair >>

Terug naar het overzicht