StralendWARM, energiezuinige behaaglijke klimaatinstallaties

Alle concepten voor energiezuinige nieuwbouw en renovatie lijken op elkaar. Ze gebruiken allemaal dezelfde type installaties en iedereen heeft zijn mondvol over innovaties. Laag temperatuur verwarming wordt als zuinigst en meest comfortabel aangeprezen, terwijl vele bewoners dat niet zo ervaren. Installaties worden nog net zo ontworpen als vijftig jaar geleden, maar niemand gebruikt ze nog als vijftig jaar geleden. 

Door Rob Verbrugge

Ventilatie lijkt nog maar op één systeem af te stevenen. Veel Nederlanders willen echter geen frisse lucht die door vijftien meter vervuilend kanaal getrokken wordt. Slaapkamers willen we eerder frisser en koeler dan voorzien te worden van ingeblazen warme lucht.

Terwijl de woningen steeds beter geïsoleerd worden en van absolute kierdichting worden voorzien, zie ik steeds meer ventilatiesystemen die minder gaan ventileren. Vrijwel maandelijks komt er meer inzicht in de vervuiling waar onze woningen aan bloot staan maar omwille van energie - en niet voor een goede gezondheid - ventileren systemen steeds minder. De wetgever geeft de markt deze ruimte maar iedereen voelt aan zijn blote klompen dat dit verkeerd is.

Daarom neemt Inventum met de Ecolution ventilatiewarmtepomp deel aan het concept StralendWARM. Drie puur Nederlandse maakbedrijven die met producten voor de Nederlandse woningen gaan voor energiezuinigheid, een juist geventileerde woning met een gezond binnenklimaat.

StralendWARM levert geen warmte via vloerverwarming maar gebruikt de meest effectieve radiatoren: de Eco radiatoren. Bewoners van woningcorporaties-woningen kunnen hiermee de warmte krijgen die ze wensen, kunnen het zelf regelen en verwarmen niet op 22 graden maar op 20 graden. “ 22 graden?”, hoor ik u denken. Ja, 22 graden. Want dat is wat we tegenkomen bij bewoners met vloerverwarming. Vanwege het ontbreken van stralingswarmte verhoogt men de temperatuur ter compensatie. Hoezo energiezuinig?

Terug naar het overzicht