Van sloop tot toekomstbestendige woningen met StralendWARM

Van sloop tot toekomstbestendige woningen met StralendWARM

Van woningen die bijna gesloopt werden tot toekomstbestendige woningen die een gezond binnenklimaat hebben. Dat gebeurt in de Eikenstraat in Zwolle: in alle 28 woningen komt de Ecolution Modul-AIR.

 

Vernieuwbouwen

Woningstichting Openbaar Belang stond voor een grote opgave bij de appartementen aan de Eikenstraat en Iepenstraat in Zwolle. De woningen waren gedateerd, hadden een laag energielabel en het belangrijkste: het binnenklimaat was slecht. Een ingreep waarbij alles (isolatie van de bouwkundige schil, binneninrichting en installaties) aangepakt wordt bleek noodzakelijk. Om die reden is er in 2018 gekozen voor het “vernieuwbouwen” van de woningen.

 

Planfase

Voor het vernieuwbouwen heeft Openbaar Belang Salverda Bouw uit ’t Harde geselecteerd als hoofdaannemer, samen is er gewerkt aan de planuitwerking. “Salverda heeft ons in die fase verschillende voorstellen gedaan en zo ook op installatietechnisch gebied. Wij wilden graag van het gas af bij dit complex. Daarom is er gekeken naar diverse all-ellectric varianten waaronder het StralendWARM concept. De Ecolution Modul-AIR was ons wel bekend en we hebben daar positieve recensies van onder andere collega-corporaties hierover gekregen. Het StralendWARM concept was wel nieuw voor ons. Maar na uitleg en onderzoek was dit systeem het systeem dat wij in bij deze vernieuwbouw willen toepassen.”, aldus Stèphan Lubbertsen.

 

StralendWARM

StralendWARM is een concept dat ontwikkeld is door Movair, Henrad/Stelrad en Inventum. Er wordt warmte opgewekt met hernieuwbare energie en de ventilatielucht uit de woning wordt gebruikt om er vervolgens warmte en warmtapwater mee te maken. Hoe werkt dit precies? Inventum zorgt voor de Ecolution Modul-AIR en Movair voor de ventilerende onderdorpel die onzichtbaar en gefilterde verse buitenlucht de woning in laat stromen. Door middel van de Henrad/Stelrad Ecoradiatoren wordt deze lucht voorverwarmd en aangenaam de ruimte ingebracht.

 

Reactie bewoners

Tijdens een inloopavond is het plan aan de bewoners gepresenteerd en daarbij ook het nieuwe verwarmingssysteem. Bewoners zijn enthousiast over het concept. Dat komt vooral omdat er geen koudeval en tocht meer is doordat de ventilatielucht onder het kozijn de woning binnen komt en ook voorverwarmd is. Het hele plan is goed ontvangen en 100% van de bewoners heeft ingestemd met de vernieuwbouw.

De uitvoering van de vernieuwbouw is in augustus 2019 gestart en wordt voor de zomer van 2020 opgeleverd. Door de grote impact zijn alle bewoners uitverhuisd. Een deel keert na oplevering terug en gaat dan de installatie ook echt gebruiken.

 

Geslaagd project

Voor Openbaar Belang staat het woongenot van de bewoners voorop. Het project is dus pas geslaagd als zij blij zijn. “Ik hoop dat de bewoners blij worden van de renovatie. Zij kunnen de oude situatie natuurlijk extra goed vergelijken met de nieuwe.”, aldus Hetty Bruins, Communicatieadviseur Openbaar Belang. Stèphan vult aan: “Maar met de verbeteringen die we hebben doorgevoerd, hebben we er alle vertrouwen in dat alle bewoners net zo enthousiast zijn als dat wij zijn!”

Terug naar het overzicht