Ventileren en corona

Sinds enkele maanden hebben we te maken met de verspreiding van het coronavirus. Om dit beter te begrijpen, onderzochten onderzoekers de druppelproductie bij hoeste nen praten. Onderzoekers van de UvA hebben gekeken naar hoe lang aerosolen in de lucht blijven hangen. Wat blijkt? Vermoedelijk vermindert het aantal aerosolen door goed te ventileren.

In het onderzoek moesten (gezonde) mensen praten en hoesten. Daarna werd de verspreiding van de aerosolen onderzocht. In een niet geventileerde ruimte bleef de helft van de aerosolen hangen, terwijl in een goed geventileerde ruimte de helft van de aerosolen al weg was binnen dertig seconden. Hoewel hiermee nog niet bewezen is dat beter ventileren ook daadwerkelijk voor minder besmettingen zorgt, wordt er wel gepleit voor meer onderzoek naar de invloed van aerosolen.

Snellere verspreiding in een slechte geventileerde ruimte?

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde virussen zich sneller verspreiden in een kleine, slecht geventileerde ruimte waar veel mensen zitten. Voor het naleven van de anderhalvemeter-maatregelen is een goede ventilatie dus erg belangrijk. Van kantoren tot ziekenhuizen en van publieke gebouwen tot huizen: goede ventilatie in een gebouw kan de overdracht van infectieziekten verminderen.

Hoe veilig is het om samen te komen in de binnenruimte?

Op 26 mei 2020 gaf hoogleraar Bert Blocken een inkijkje in zijn bevindingen over hoe veilig het is om samen te komen in de binnenruimte. 

Ook bij Movair staat ventileren op de eerste plaats. Een gezond binnenklimaat is van groot belang, aangezien we veel tijd binnenshuis doorbrengen. Het is dus belangrijk om de ‘vervuilde’ binnenlucht af te voeren en te vermengen met frisse lucht. Alleen het recirculeren van lucht (dus zonder te ventileren) is niet voldoende.

Overventilatie

Door verschillende aanbieders wordt regelmatig gesproken over ‘overventilatie’, de term die wordt gebruikt om aan te geven dat er meer wordt geventileerd dan nodig is. Omdat hier energie voor nodig is, wordt er vaak gewaarschuwd voor de zogenaamde overventilatie. Is de focus op energieverbruik echter wel terecht?

Het zoeken naar de minimale ventilatie ten behoeve van een energiebesparing zorgt ervoor dat de binnenluchtkwaliteit van een woning achteruit gaat, terwijl we hier juist een groot deel van ons leven doorbrengen. Een gezonde woning staat wat ons betreft altijd op de eerste plek.

Movair

Onze oplossing voor een ongezond binnenklimaat is Movair, het kozijn dat ademt! De ventilerende onderdorpel leidt verse buitenlucht comfortabel naar binnen, zodat er een gezond binnenklimaat ontstaat in combinatie met duurzaamheid en een laag energieverbruik.

Terug naar het overzicht