Versufte kinderen in de schoolbank door slechte ventilatie op school

Versufte kinderen in de schoolbanken, het zal veel leerkrachten niet onbekend voorkomen. Naarmate de dag vorder verzwakt de aandacht van de kinderen in de klas. Natuurlijk omdat het voor sommige kinderen moeilijk is om hun aandacht de hele dag bij de lesstof te houden, maar ook omdat scholen vaak niet goed ventileren. Of misschien omdat ze té goed hebben geïsoleerd. Bovendien blijkt uit onderzoek dat scholen ’s winters te koud zijn en ’s zomers te warm.

De Vereniging Openbaar Onderwijs riep daarom onlangs op tot actie. Maar liefst 43 procent van de basisscholen in Nederland klaag over de slechte ventilatie in lokalen, met als gevolg klassen vol kinderen die zich niet goed kunnen concentreren en minder alert zijn. Door het teveel aan CO2 en juist het tekort aan zuurstof worden kinderen suf.

De gemakkelijkste oplossing is het openzetten van een raam. In de zomer wellicht een prima optie, maar in de winter is het vaak te koud om goed te kunnen ventileren door het raam. De Vereniging Openbaar Onderwijs stelt dat dat de meeste schoolgebouwen niet aan de normen voldoen vanwege hun leeftijd. Er staan namelijk veel oude schoolgebouwen in Nederland.

Er moet dus geïnvesteerd worden in ventilatie. Maar niet al het geld dat ervoor beschikbaar is wordt uitgegeven aan huisvesting. Ook het Ministerie van Onderwijs onderschrijft het belang van een gezond binnenklimaat in scholen. Daarom is een aantal jaar geleden al zo’n 150 miljoen geïnvesteerd. Zij geven de verantwoordelijkheid nu uit handen. Volgens het ministerie zijn de schoolbesturen verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van hun gebouw.

Terug naar het overzicht