Vijfentwintig procent van alle Nederlanders gezondheidsklachten door binnenklimaat

Veel vocht maar geen frisse lucht in een woning. Dé combinatie waardoor veel mensen met gezondheidsklachten kampen. Men voelt zich moe, lusteloos, heeft last van de luchtwegen en geen idee wat de oorzaak is. De boosdoener ligt dichterbij huis dan men denkt.

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat deze klachten voortkomen uit het slechte binnenklimaat van veel woningen en gebouwen. Onvoldoende natuurlijke ventilatie en weinig daglicht zorgen ervoor dat het binnenklimaat niet naar behoren is. De bewoners van huizen met een slecht binnenklimaat hebben meer last van gezondheidsproblemen zoals concentratiestoornissen, griepverschijnselen en vermoeidheid.

Gezondheidsklachten
De onderzoeksresultaten liegen er niet om: zo’n 27 procent van alle Nederlands beschouwt zijn of haar gezondheid als ondergemiddeld, 49 procent kampt met verminderde energie en lusteloosheid en 66 procent van de Nederlanders heeft geregeld last van keelpijn of verkoudheid.

Binnenklimaat verbeteren
Wat is er dan nodig om het binnenklimaat wél op orde te krijgen? Volgens de onderzoekers moet gelet worden op vijf belangrijke factoren: goede slaapomstandigheden, voldoende natuurlijk licht, frisse lucht, een comfortabele binnentemperatuur en een gezonde vochtigheidsgraad. In Nederland ligt het probleem vooral bij het vochtpercentrage en het gebrek aan frisse lucht. Deze combinatie zorgt ervoor dat men niet goed slaapt.

Bouwen en verbouwen
Jarenlang zijn er huizen gebouwd waarin onvoldoende rekening is gehouden met de gevolgen van een slecht binnenklimaat. De bouwregelgeving is nog teveel gericht op energiebesparing het besparen van energie. Maatregelen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat zijn daarom ook altijd van ondergeschikt belang geweest. Daar moet verandering in komen. Huizen en andere gebouwen moeten niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook gezond en comfortabel.

Bron: Gawalo

Terug naar het overzicht